Latinica  |    
   
 
XXIII Међународна конференеција Међународног фонда јединства православних народа „Вредности и интереси у променљивом свету―хришћански приступ“
Среда, 29. Март 2017.   |   Вести

 

Благословом Архиепископа Берлина и целе Немачке господина Теофана из Руске православне цркве (РПЦ), у организацији Међунродног фонда за јединство православних народа из Москве, одржана је редовна годишња XXIII Међународна конференција „Вредности и интереси у променљивом свету―хришћански приступ“, у Берлину од 27-29. марта 2017. године. Истој су присуствовали Митрополит Зимбабвеа и Анголе Александријске патријаршије господин Серафим, Архиепископ берлински Бугарске православне цркве господин Антоније, изасланик Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, Епископ франкфуртски и све Немачке господин Сергије, Архимандрит Серафим из Православне цркве чешких и словачких земаља, отац Михајло, старешина Цркве Христовог Васкрсења РПЦ из Берлина, отац Бенедикт из Светогеоргијевског манастира РПЦ близу Берлина, ђакон Влада Андрић из Епархије захумско-херцеговачке СПЦ, господин Драган Митровски, председник ЦО СПЦ у Берлину, господин Драган Тодоровић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Владе Србије, чланови Међународне скупштине православних, као и државни, политички, религиозни и представници медија из 27 земаља Блиског Истока, Закавказја, Источне, Западне и Југоисточне Европе―Либана, Сирије, Палестине, Јордана, Русије, Украјине, Грузије, Казахстана, Естоније, Летоније, Пољске, Чешке, Румуније, Бугарске, Молдавије, Албаније, Немачке, Белгије, Аустрије, Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине (Републике Српске). Управу за сарадњу с црквама и верским заједницама представљао је в.д. помоћника директора др Марко Николић.

У надахнутом излагању Епископ франкфуртски и све Немачке СПЦ господин Сергије нагласио је да хришћанин у свом животу изнад свега и увек мора на уму да има темељне хришћанске вредности―Љубав, Истину и Слободу, које је Бог подарио људима како би служили Њему и Ближњима, а на добро и спасење свих и читаве творевине. Појаснио да је Љубав сам Бог, Истина је важила и важи „свагда, свуда и за све“, а Слобода подразумева „истинско, правилно и одговорно“ опредељење хришћанина да живи и делатно, „Крстом“, сведочи поменуте хришћанске вредности, сећаћујући се Апостола Павла који је рекао: “Све ти је дозвољено, алʼ ти није све на корист“.

Надовезујући се на поменута теолошко-вредносна начела и излагање Владике Сергија, а полазећи од опште теме конференције, представник Управе др Николић истакао је да „хришћанска интеграција“ подразумева уједињење свих, али на темељу оних вредности које је људима, кроз Цркву, оставио Господ Исусу Христос. У том контексту, данашња „светска и европска интеграција“, као секуларизовани сурогат хиљадугодишњег црквеног појма „васеленскости“, има превасходно економски карактер. Она тежи стварању политичких и друштвених претпоставки за даљу „хоризонталну интеграцију“, односно утемељење „заједничких вредности“ које почивају на „јединству различитости“. У условима „панидеолошког“ секуларизма и сталне тежње политичких чинилаца да користе „религиозне потенцијале“ у оставрењу својих циљева, он је нагласио да данашње односе државе и цркава и верских заједница у Србији, у контексту Уставне одвојености, карактеришу добра воља, међусобно поверење и конструктивна сарадња. У том смислу Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама Владе Србије путем својих програмских активности настоји да отклони историјску неправду нанету верским заједницама у времену атеистичке Југославије, у којој је нарочито страдала СПЦ. Данас постоји и обострана сагласност двају субјеката по питању значаја „вредносног“ утицаја Цркве и верских заједница у друштву, зарад свеобухватног преображаја и „вредносног напретка“ у интегративним околностима. Република Србија настоји да пружа и редовну помоћ угроженим Епархијама СПЦ на КиМ, у Македонији, Хрватској и Федерацији БиХ, као јединим гарантом опстанка православног народа у тим подручјима. У ширем контексту, она је покренула и државни међурелигијски дијалог са Републиком Индонезијом, највећом муслиманском земљом на свету, која је на гласању у Генералној скупштини УНЕСКО-а у новембру 2015. године дала свој глас против чланства такозваног „независног Косова“ у овој организацији.

Након конференције усвојен је Коминике у коме је констатовано да свет пролази кроз дубоку глобалну и системску кризу, да се налази на раскршћу на коме мора што хитније да дефинише и устоличи истинске универзалне вредности, и са пуном одговорношћу створи претпоставке за њихово постојање и примену и у пракси. Управо у том контексту и треба сагледавати суштински и квалитативни допринос посебно православног хришћанства.

 Следећа вест
Посета Реису-л-улеме Исламске заједнице Србије
Претходна вест 
Посета Његовог Преосвештенства Епископа далматинског Г. Фотија
 
Министарство правде Републике Србије
Српска Православна Црква
Београдска Надбискупија
Словачкa евангеличкa црквa а.в.
Реформатскa хришћанскa црквa
Евангеличкa хришћанскa црквa а.в.
Синагога у Београду
Јеврејскa заједницa
Ријасет Исламске заједнице Србије
Мешихат Исламске заједнице у Србији
Радио Слово љубве
 
 
 
Министарство правде
Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама
Сва права задржана ©2013  |  Мапа сајта  |  Мобилна верзија сајта