Latinica  |    
   
 
Освећење темеља храма посвећеног Светом владици Николају Охридском и Жичком у Реснику
Недеља, 7. Мај 2017.   |   Вести

Васкресење Христово уноси у душе наше ведрину, храброст и добру вољу, те се са том ведрином и радошћу, добром вољом, сабрао христољубиви народ у Реснику да молитве узнесе Господу за будући нови храм посвећен Светом владици Николају Охридском и Жичком.

Ни изузетно лоше време није спречило благоверне да дођу много пре свог Патријарха г. Иринеја, да га достојно дочекају и да са Свјатјејшим и свештенством уђу у капелу у новом парохијском дому која је посвећена Светом Јустину Ћелијском. Његова Светост Патријарх српски  г. Иринеј је извршио чин освећења капеле како би се у њему даље обављала богослужења: "Ми смо ово место осветили као место сабрања нашег и место да се може служити света Литургија док се не подигне нови  храм посвећен Светом Николају Охридском и Жичком. Велики је ово дан, ово је дан за који смо се спремали већ неколико година са жељом и намером да у овом дивном селу подигнемо свети храм  да народу који овде живи омогућимо да више и чешће долази у храм, него што је то до сада било..." казао је Свјатјејши после чина освећења и заблагодарио свима који су допринели да цркви буде дато земљиште, дозвола за градњу, свима који су помогли градњу парохијског дома и темеља нвог храма посвећеног Светом Николају Охридском и жичком.

Пројектант целог комплекса је архитекта Владислав Лалицки. Парохијски дом је у основи око 120 квадрата, у три нивоа: у доњем делу је сала са свештеничком канцеларијом и пратећим елементима; средњи ниво је капела посвећена Преподобном Јустину Ћелијском  са продавницом црквених ствари; у поткровљу је предвиђен стан за свештеника. На имању површине око два хектара, које је у размени, манастир Раковица, уступио за нови храм, у блиској будућности окупљаће се наш христољубиви народ.  

Свјатјејши је након Свете Литургије произнео беседу у којој се поново вратио на данашњу јеванђељску причу о болеснику и његовом излечењу у бањи Витезди и казао да је неопходно да добрo промишљамо о свом животу и греху, да водимо рачуна посебно о свом потомству и о духовном наслеђу којe остављамо иза себе.

"Овим данашњим освећењем, подижемо данас, овде у Реснику нову нашу Витезду. Свака црква јесте бања Витезда. Да и ми  добијемо благодат Божју и да се ослобађамо онога терета који се назива грехом.... казао је првојерарх наше Свете Цркве.

Потом је Његова Светост извршио чин освећења темеља новог храма посвећеног Светом владици Николају Охридском и Жичком, положио камен темељац и повељу коју су поред Свјатјејшег потписали архијерејски намесник београдско-посавски протојереј-ставрофор Бранко Митровић, старешина храма, јереј Александар Милутиновић, као и чланови Грађевинског одбора. 

Свјатјеши је на темељима новог храма заблагодарио свима који из вере и љубави према Господу и свим Божјим угодницима, светитељима Николају Охридском и Жичком и Јустину Ћелијском, учинише да овде настане ново свето место:

"Ово је велики дан, не само за Ресник и околину, него и за читав српски народ. Ово је, нова Витезда нашег народа преко које ће Господ изливати милост Своју на народ и где ће се народ  сакупљати да чује реч Божју и да то што чује, и спроведе у дело..." 

Ово ће место усељавати љубав Божју, мир у срца наша, а та љубав и мир из срца наших шириће се на све наше ближње и све људе добре воље са којима се сусрећемо и са којима живимо.

За показану делатну љубав према мајци Светој Цркви нарочито показану несебичним давањем материјалне помоћи  за изградњу храма посвећеног Светом Владици Николају  и парохијском дому са  капелом посвећеном Ави Јустину Ћелијском, Свјатјејши је уручио Орден Светог краља Милутина, предузећу Беорол д.о.о.Београд, и грамате: гђи Сањи Јанковић, директору предузећа; манастиру Раковици; Градској општини Раковица; државном секретару и заменику министра Министарства полиције, г. Милосаву Миличковићу;директору Основне школе "Никола Тесла" у Раковици г. Станиславу Стевуљевићу; господи Бојану Јокићу, Милораду, Стојановићу и Милораду Митићу.

Данашњем чину освећења капеле Светог Јустина Ћелијског и темеља будућег храма Светог владике Николаја Охридског и Жичког, присуствовала су деца веронауке београдски школа са овог подручја, протођакон Радомир Ракић главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве; директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, представници градских власти, бројне личности јавног и културног живота.

Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју данас су саслуживали: протојереји-ставрофори Бранко Митровић (архијерејски намесник београдско-посавски); др Драгомир Сандо; протојереји: Милош Шаренац, Александар Петровић, Невенко Сукур; јереј др Ненад Ђурђић; протођакон Стеван Рапајић и ђакон Драган С. Танасијевић.   

У манастирској порти Светог владике Николаја Охридског и Жичког припремљено је послужење за све и трпеза љубави током које је старешина храма, јереј Александар Милутиновић заблагодарио свима на помоћи у изградњи капеле Светог Јустина Ћелијског и новог храма Светог владике Николаја Охридског и Жичког.


Српска православна црква (аутор Зорица Зец)

 Следећа вест
Свечана академија медресе „Гази Иса-бег“ у Новом Пазару
Претходна вест 
Слава Епархије франкфуртске и све Немачке СПЦ Свети Николај жички и охридски
 
Министарство правде Републике Србије
Српска Православна Црква
Београдска Надбискупија
Словачкa евангеличкa црквa а.в.
Реформатскa хришћанскa црквa
Евангеличкa хришћанскa црквa а.в.
Синагога у Београду
Јеврејскa заједницa
Ријасет Исламске заједнице Србије
Мешихат Исламске заједнице у Србији
Радио Слово љубве
 
 
 
Министарство правде
Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама
Сва права задржана ©2013  |  Мапа сајта  |  Мобилна верзија сајта